Peking Duck

Vårt Emperor Guards Hotel, ett   litet gammalt gårdshus med fem rum, ett på varsin sida av en liten innnergård – sk hutong, mitt i smeten av Nandong, enstadsdel bestående av enorma boulevarder flankerade av enorma högus i glas och betong. Dessa i fanatastiskt futuristiska former eller om gräddvita ”ornamenterade” bröllopstårtor härbärerande bankkomplex, franska italienska lyxvarubutiker, hotell och restauranger. Tät trafik, dyra stadssjeepar, bilar i premiumklassen och ett mycket fåtal frusna cyklister. Små tråna tvärgränder hyser dessa hutonger och allsköns andra krypin, ruffigt slitet gammalt och till viss del charmigt.

Igårkväll lämnade vi, påklädda så gott det gick, vårt ombonade varma rum för att i den isande nattsvarta kylan söka oss ett kvällsmål. Vår portvakt Young, hutongens alltiallo, försåg oss med kinesisk adresslapp samt gånghänvisningar till ett hak specialiserat på ”peking duck”.

Haket visade sig vara häpnadsväckande!

Lokaliserat på 5 tr i ett jättelikt glas- och betong shoppingmall som får NK att likna 7-eleven. Här möttes vi av 7 stycken välkomnande receptionister som ledde oss till ett stort glasbord med vita stolar. På vägen passerade vi ”köket” en öppen plattform omgiven av en svart bassäng där röda karpar simmade. Här stod fyr kockar vid varsin ugn  och tog ned brungrillade ankor ur en svart skorsen med långa stängerr.

Vi åt räkor i apelsinbuljong serverade i urholkade aapelsiner och drack därtill granatäppeljuice. Sen kom ankan som skars i tunna knapriga skivor, srverade på rispannkakor med soja och finstrimalade grönsaker. En Pinot Noir från NZ serverades därtill. Som dessert små söta kärnfria apelsiner stora som körsbärstomater kylda på rykande kolsyreis. Kort sagt, en fantastisk lyxmåltid serverad på den vackaraste restaurang jag nånsin varit på.

– 615 SEK för  pers – hit måste vi igen!

Just nu lever vi ett dygnsmässigt limbo och sover brutet dag och natt. Anlände till ett höstlikt, regnigt HK i går kväll, där vi kommer att stanna i fyra dygn. +12 grader i alla fall bättre än -12….

Helgen är slut och nu börjar den som det nu känns, oändliga semestern.
En time out värdig Håkan Juholt!?

/Thomas

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s