Stormy Weather

Vi lyckades slutligen ta oss från HK efter att ha skjutit upp flyget två dygn pga översvämning o skyfall i Nadi och efter att ha medicinerat bort Thomas fortfarande höga feber så att han kunde passera temperaturkontrollen på flygplatsen. Solsken och värme mötte oss på Fiji, men det var bara kortvarigt….

”First published morningpaper in the world-every day”

Första dagen loggade vi ut i vår lilla bungalow på stranden under palmernas sus och försökte sova i kapp ytterligare en lång nattflygning och fyra timmars tidsförskjutning till, medan solen äntligen tittade fram.

Nästa morgon väcktes vi av stormvindar och skyfall som vräkte in över vår veranda. Fiji  Times första sida skriver om Cyclon Alert och varnar befolkningen att översvämningarna från förra veckan ska komma tillbaka. Under ett kort uppehåll (=duggregn) tog vi en taxi in till Nadi och shoppade; nya glasögon till Eva o tjusig Hawaii -skjorta till Thomas. I sportaffären berättade ägaren hur vattnet bara för fyra dagar sedan hade stått upp till midjan inne i hans affär och hur dom nu röjt undan all lera och skurat golven, bara för att i eftermiddag flytta upp allt till övervåningen inför nattens  cyklon- och flood warning. Vi hann tillbaka hem före nästa skyfall och tog skydd i baren medan vi betraktade naturens krafter. Plötsligt förstår man bokstavligen ord som skyfall och ”himlens portar öppnar sig” – hur kan det finnas så mycket vatten…..? Oroligt följde vi väderutvecklingen, kommer cyklonen hitåt eller passerar den söder om Fiji? Kan vi flyga till Kiribati i övermorgon?  Personalen har en ganska cool inställning till vädrets makter och tycks inte så bekymrade; här blir ingen översvämning och till flygplatsen tar man sig alltid och flygen blir aldrig inställda (fast jag vet inte om det är lugnande besked eller ej…)
Idag, onsdag morgon, är cyklonfaran avblåst och det regnar ”bara”. Tillbringar förmiddagen på JB’s Bar och kämpar med ett ovanligt segt internet. JB hade utlovat bättre fart på uppkopplingen idag eftersom det var den första februari och månadens tilldelning på 1 G-bite var outnyttjat och fräscht.
Annars anammar vi långsamt begreppet Fiji time – alla rör sig lojt och tillbakalutat, no hurry, alltid ett leende, alltid ett ”bula!” = hej! i beredskap. I natt sista etappen till Kiribati, innan Söderhavsäventyret kan börja på riktigt.

BULA!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s