Paradisets baksida

Kiribati är en V-formad ö-grupp sammanknuten av causeways med sammanlagt 4 mil väg.Motortrafiken är tät och livlig De bortre delarna och the outer islands nås med båt. I Tarawa med vägknuten omnejd bor ca 85000 personer på några mil landtunga som i bästa fall är 200 meter bred och som smalast 20 m. Efter kriget har en befolkningsökning skett och de flesta är unga. En stor arbetslöshet råder. Traditionellt lever man på marken och i upphöjda hyddor. Här odlas casawa, brödfrukt, kokos och ur havet hämtar man obegränsade mängder fisk. Man håller grisar och höns. Senare generationer omfamnar nu ett modernt levnnadssätt med disko tv internet  bilar motorcyklar etc. Allt importeras,  via skeppsfrakt/flyg och allt som är importerat är embalerat och förpackat. Efter diselolja är konserver och öl och softdrinks huvudparten av importen. Restprodukt plast och plåt.

Export? lite kopra och kokosnötsolja. C.a 2000 kiribatiska sjömän skickar  hem mer än 30 milj Aus dlr varje år. Vidare har man de fiskerättigheter man säljer till Japan & Taiwan.

Enorma summor kommer in som foreign aid till skolor daghem vägbyggen och miljöprojekt. Mycket satsas på utbildning men man har inte  kommit så långt än.

Totalt sett vackert och brutalt skräpigt

De flottaste och mest gedigna byggnaderna är kyrkor och det finns en utbredd närvaro av pingstkryrkan och De sista dagrna heliga här.

Som en konsekvens av insteget i den moderna konsumtion ses drivor av trasiga fordon, plastprylar förpackningar och elsopor utmed vägen på kyrkogårdar, stränder och bakgårdar. Vattnebryn och kajkanter är sista  utposten innan soporna vräks i havet.

Det finns en medvetenhet bland flera utbildrade och man har 3 projekt som pågår med att man återvinner land genom att fylla på med skräp i inhägnade bassänger mot havet.

Nya korallrev skapas ju på gamla sänkta vrak

 Så baksidan blir underlaget för ett nytt till ytan allt större ö–rike grundat på sopor och konsumtion!?

Annonser

3 thoughts on “Paradisets baksida

 1. Hej!
  Mycket roligt att läsa om er resa. ”Har den börjat än?” undrar man lite oroligt med tanke på alla vedermödor ni drabbats av som skjuter det egentliga ändamålet med resan på framtiden hela tiden. Eller äääär just det som det innebär att resa och inte fel med ett mål med resan dessförutan. Vi unnar er lite lugn och ro och att ni snart får komma igång med seglandet och ”island hopping activities”till sjöss.Hoppas Lasse tillfrisknar från sin infektion, såg ju inte helt trevligt ut på bilden. MRSA??
  Här i Skåne är det traditionell vinter efter en månad lång rysk köldknäpp utan nederbörd som avlivat många fattiga och uteliggare i hela europa. Många skridskoisar lagt sig och perfekt skridskosäsong på G.Köldknäppen har nu ersatts av mer ”normalt”vinterväder och sportlovet inledes med jag-vet-inte-vad-väder som man absolut inte kan använda någon sorts vinterutrustning till. Kanske kan vi hitta någon insjö att fortfarande åka lite skridsko på som inte smält ännu. Vi läser ivrigt er blogg, snygg web-design på den nya sidan…
  Hälsningar från oss i lund

 2. Hej! Håller tummarna för att Lasses fot läker, ser inte så kul ut! Och att båten snällt ligger kvar utan att ta skada vid kanten. Spännande liv ni lever med förhandlingar med ”myndigheterna”… Trist med skräpet, så var det nog inte när Pippis pappa bodde på Kurrekurreduttön i Söderhavet. Vi längtar efter er och tänker ofta på er, jag har mailat lite frågor ang en del post till både thomas och evas mailadresser. Kramar en masse!/PS

 3. Ja stackars er att ni aldrig kommer iväg. Men det låter ju lovande enligt senaste mailet.Vi hejjar på er och Lasses fot!! Puss från Kambodja

  ps. Hej alla fastrar och farbröder i kommentarsfältet:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s