Ifalik – if I like ?!

 

Ifalik-vackrast i the outer islands.

Anländer söndagmorgon efter 116 Nm. till sjöss från Lamotrek.

Lika ursprunglig som de föregående öarna men mer välordnat rent och samma nyfikna gästfrihet med invitation till de små hyddorna och en pratstund huksittadne elller på en stubbe. Liksom på Lamotrek nakna barn och vuxna män i ländskynken med string därbak och barbröstade flickor och kvinnor i lava-lava. Här tuggar alla betel från puberteten och uppåt. Och de ler eller skrattar oblygt med ”rostiga” tänder, vilket ser förfärande ut ffa på tonåringarna.

En morgon i gryningen då Eva och jag stod och morgonstretchade på fördäck hörde vi mansröster som ropade som vid fotbollsspel ”passa mig!” , ”hit!” osv. Nyfikna tog vi jollen in till land och hamnade mitt i en taktäckning på ett stort båthus. En rad män satt grensle över taknocken medan starka armar nerifrån slängde upp flätade palmblad med stor kraft och precision 10 m upp.

Som vanligt är det barnen som visar störst och mest ohämmad nyfikenhet.     Vid ett tillfälle kom det ett dussin små brunbrända nakna ungar utsimmande till båten som låg 100 m från strand. Ingen av dem kunde simma men alla hade vattenvana och använde olika flythjälpmedel som höll huvudet över ytan. Flera omfamnade en kokosnöt eller ett palmblad medan en flicka hade ett par gummiflippers på överarmarna. Alla skrattade sparkade och skämtade på väg ut till oss. På återfärden fick de reprimander av en uncle som paddlade ut och talade allvar med dem och dunkade dem på huvudet med paddeln. Ingen grät.

Det var även här som vi snorklade på det vackraste korallrev vi träffat på. Det var ett stort sluttande rev som en jättelik trädgård med regnbågens alla färger i både jord och neon. En enorm variation på korallerna från bulliga brain-corals till grenade spetsiga staghorns. Vi såg även tre havssköldpaddor som långsamt försvann ner i det havsblå som en hägring.

Eva övertalades att köpa och bära en lava-lava för att visa respekt för öns befolkning – bästa försäljningsargumentet hittills… går nu ständigt runt i knall-ceriserosa lava-lava, traditionellt knuten med ett bastsnöre runt midjan – to show respect 😉

I och med att vi lämnade Ifalik, denna vår sista av the outer islands, avslutade vi även det mest unika och ursprungliga på vår resa. Antingen har havet tagit öarna eller den västerländska livsstilen suddat ut nuvarande traditionella levnadssätt inom 50 år.

Om detta talade vi mycket med öborna och sinsemellan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s