YAP it´s all about the money

Från the outer islands stävade vi vidare i tre dygn mot huvudön Yap – the Mysterious Land of Stone Money.

Överallt längs stigar och vid vägskäl ser vi de kvarnstensliknande grovt huggna föremålen som verkar malplacerade och utan funktion. Sedan drygt 2000 år har yapeserna brutit, tillverkat och transporterat hem dessa stenpengar via vådliga kanotfärder till Palau 360 sjömil bort. Pengarna består av enorma runda stenskivor med hål i gjorda av en glittrande kristallisk bergart som bara finns på Palau. Värdet av pengen är inte, som man kunde tro, lika med storleken utan mer hur stor bedriften var att tillverka och forsla hem den. Stenpengarna står uppställda runt om på ön i naturen eller invid något samlingshus som gigantiska stenbanker. Nästan varje by har sin uppsättning, men är nödvändigtvis inte byns rikedom. Vid transaktioner flyttas aldrig pengen utan alla vet deras värde genom generationerna och vem som äger hela eller delar av dem, var de än står. Pengarna får aldrig flyttas från Yap, men det finns många ägare som numera är bosatta i USA som har sina tillgångar i stenbanken och som fortfarande kan användas vid köp av land eller giftemål.

Yap är den fjärde staten i Micronesien och välkänd för sina fanatastiska korallrev och de stora avlutande slagen mellan Japan och USA i WWII. ”Huvudstaden” Colonia är liten och gullia med låga villor och små hus med träverandor, burspråk och balkonger i grönt och vitt. Alla vägskyltar och officiella skyltar på hus, till och med the High Court, är handmålade. Ett litet Astrid Lindgrens värld i söderhavs-kolonial tappning. Yap är snarast glesbefolkat och man ser inte många på gatorna.

Yap verkar ha klarat övergången till västerländskt och pennningbaserat liv bättre än de andra staterna i Mikronesien. Här verkar man underhålla vägnätet och omgivningarna runt staden. Det finns gott om soptunnor och allt är välordnat och snyggt. Elnätet är utbrett och mestadels dieseldrivet. Här finns ett välhållet flygfält och goda kommunikationerm med Guam och omvärlden. Visst ser man övergivna bilvrak här och där men inte alls i samma utsträckning som på andra öar. Halva budgeten består av bidrag från USA och resten är intäkter från fiskerätter. Under en biltur förvånades vi över det fina asfalterade vägnätet och alla vägrenarna var klippta och utan skräp. Bifogar en bild med en nästan övervuxen bil som indikerar hur det skulle gå utan brist på underhåll.

Och hit har vittringen om ekonomiska möjligheter burit stora kinesiska intressen att utveckla Yap till en kassako i form av lyxturism i härlig söderhavs- & marinmiljö. Ett kinesiskt företag håller just på att förhandla omköp av leasingrätter av de lokala byhövdingarna för detta syfte.

I baren på Yap Dive Resort mötte vi ett gäng Amerikanska arkitekter, hitflugna för att under några veckor skissa och utveckla en projektplan för denna söderhavsdröm. Samma arkitektfirma har utvecklat och varit enterpenörer för ”the Palm” i Dubai.

Just nu är hotellet översvämmat av en kinesisk delegation med bankfolk, jurister och arkitekter. De beter sig rätt burdust , bossar runt personalen och beter sig som de ägde stället. Männen har alla de nyrikas attribut med märkeskläder, läsplattor, solglasögon, mac books och mobiltelefoner. Jag såg en av dem stå och messa med ena handen medan han samtidigt med en fimp i munnen rapade och kliade sig med stort välbehag i skrevet. De smala bleka kinesiska kvinnorna (till skillnad från de bastanta breda bruna yapesiska kvinnorna) är draperade i genomskinliga Barbie-outfits, solhattar och märkesbrillor.

Så Yaps dåtid, nutid och kinesiska(?) framtid – Follow the money!

Nästan dagligen har vi dykt och fått se 2-3 m stora manta-rays som svävar som gåtfulla persiska mattor genom grumligt vatten – cleansing. Vi har dykt på vertigo och spanat på black- &whitefin sharks samt haft ett fantastiskt dyk på  c:a 20 m utmed en korallvägg med undervattenspassager mellan pelare och i grottor. Färgrika koraller och ffa allt många stora färggranna korallfiskar. Undervattensvärlden fascinerar

 

Annonser

One thought on “YAP it´s all about the money

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s